Vinterbröllop i vinter?
Vi har bästa tipsen för ett mysigt vinterbröllop i Åre.
Drömmer ni om ett unikt vinterbröllop? På Åreskutans sluttning ligger en perfekt plats för er som drömmer om ett annorlunda och intimt vinterbröllop. Igloo Åre erbjuder det ingen annan kan. Vacker inramning, speciell miljö, enastående utsikt, god mat och dryck är byggstenar för den viktiga dagen. En vigsel vid Igloo Åre kan formas efter era idéer och önskemål. Under januari blir det fort mörkt ute, vilket skapar en härlig inramning med levande eldar och annan ljussättning. Under mars och april är solen uppe och värmer, dagen blir längre och vårsolen speglar sig på snötäcket. Vad ni än väljer så blir det en fin dag. En liten stallklocka klämtar och det är dags att gå längs den snöklädda gången ner mot vigselplatsen. Kanske spelar någon på en koffertorgel just den ingångsmusik ni har valt.
Vår största igloo "Kyrkan" tillhör ingen religion men är en vacker plats där alla är välkomna. Här möts andlighet med det lugna och tysta. Det blir en upplevelse som lämnar minnen för livet, oavsett om det är ett vackert bröllop, dop, yoga eller en konferens. Det är helt enkelt en plats för inspiration där alla är välkomna. Den stora igloon, som öppnas i början av januari och är sedan öppen till april när snön smälter, är en intim miljö med plats för ca 20 gäster.
Det kan finnas många anledningar till varför man vill ha ett vinterbröllop. En av fördelarna är att det är många fler som är lediga och ser fram emot något trevligt när höstmörkret lägger sig. Satsa bara på varma kläder och bra mat så blir övriga festen lyckad. De flesta av våra gäster väljer att komma på tu man hand, kanske tillsammans med barnen vill de fira kärleken. Kläder kan man välja lite som man vill. Isvit klänning med päls eller kanske något hemstickat. Skidkläder och hjälm eller en rejäl vinterjacka.
BRÖLLOPSMIDDAG OCH SPABAD
På Igloo Åre tillagar vi mat med eftertänksamhet, kreativitet och personlighet. Middagen dukas delvis upp i restaurangigloon och sedan i vår uppvärmda träkåta. Den består av en välkomponerad 5-rättersmeny som passar för den vintriga omgivningen, gärna från lokala råvaror. Det finns extra filtar och kläder att låna under middagen. Vill du ha något annat eller något speciellt, hör av dig till oss så får vi fundera tillsammans på ett bra upplägg.
Efter middagen står våra två spabad, med plats för 7 personer i varje och väntar på er. Vi har en mindre bastubyggnad för ombyte där det är varmt.
BRÖLLOPSNATT I IGLOO
Spendera er första natt som gifta makar på en bädd av snö och mjuka renfällar. Vi har varma polarsovsäckar, till och med finns det sovsäckar som man kan sova två i, så ni kommer inte märka kylan. Efter ni firat kärleken väntar en oförglömlig natt, kanske dansar norrskenet på natthimmeln när ni drar er tillbaka till er igloo.
Hos oss har varje byggnad en egen berättelse, ett eget liv. I takt med att naturen omkring oss skiftar skepnad blir upplevelsen att bo på Igloo Åre olika.
Ett vinterbröllop kan se ut så här:
- vigsel på eftermiddagen med borgerlig/ kyrklig vigsel
- brudskål i mousserande eller i varm choklad
- 5-rättersmiddag i restaurangigloo och träkåta
- spabad under stjärnklar himmel
- övernattning i bröllopsigloon
- frukost och avfärd mot nya äventyr
Kontakta oss så ordnar vi allt till det bästa
info@iglooare.com eller 0647-300 60.
Praktiska förberedelser
Hindersprövning
Efter att ni bestämt att ni vill gifta er så måste ni söka hindersprövning. Hindersprövningen har juridisk betydelse och är obligatorisk för att ett par ska kunna ingå äktenskap. Ansökan görs gemensamt hos den lokala skattemyndigheten i det län där någon av parterna är folkbokförd. Ansöker gör ni genom att fylla i en blankett som ni skickar in till Skatteverket. Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan i god tid före vigseln.
När hindersprövningen är klar får ni dels ett intyg om hindersprövning, dels ett vigselintyg från Skatteverket. Intygen skickas hem till er och gäller i fyra månader. Ni ska lämna båda intygen till vigselförrättaren. Efter vigseln fyller vigselförrättaren i intygen och skickar dem till Skatteverket.
Anmälan om efternamn
Du som är svensk medborgare måste i samband med vigseln anmäla till Skatteverket vilket efternamn du ska ha efter att du gift dig. Det gäller oavsett om du bor i Sverige eller utomlands. Även du som är dansk, finsk eller norsk medborgare och bor i Sverige måste anmäla efternamn.
Läs mer om hindersprövning samt efternamn på Skatteverkets hemsida>>
(Vi reserverar oss mot eventuella felaktigheter och förändringar som kan tillkomma.)
Borgerlig vigsel
Ur laglig synvinkel är det ingen skillnad mellan en kyrklig och en borglig vigsel. Den borgliga vigseln kan hållas på tingshuset, i stadshuset eller på plats som brudparet själva valt. Det krävs två vittnen, vi kan hjälpa till med detta. Det krävs inga ringar, eller några speciella festliga kläder. Det finns en längre och en kortare form vid borglig vigsel. Den längre tar ca 5 min.
Efter avslutad vigselakt överlämnas ett vigselbevis. Efter vigseln antecknar vigselförrättaren i ett protokoll att vigseln ägt rum.
Vill man ha en kyrklig välsignelse över ett borgerligt ingått äktenskap går det bra. Då vänder man sig till den församling man tillhör, de kan ordna med en s k välsignelsegudstjänst.
Kyrklig vigsel
De som vill gifta sig kyrkligt ska meddela det i god tid så vi har möjlighet att stämma av datum med församlings- eller pastorsexpeditionen som ansvarar för bokningar av präst och kyrka. För kyrklig vigsel är det prästerna som har behörighet att viga. Vare sig det är en enkel vigsel med närmaste vännerna eller ett stort med mycket folk så ser vigselakten likadan ut. Först berättar prästen om vad äktenskapet är, sen frågas brudparet högtidligen om äktenskapet och till sist får brudparet bön, lyckönskningar och goda tankar.
Vigselsamtalet
Vigselsamtalet är inte något som är obligatoriskt, det finns ingenting som säger att man måste träffas innan vigseln, men oftast finns en önskan både hos brudparet och hos prästen om detta. Det är en gammal och god tradition som går tillbaka till den tid då folkbokföringen låg hos kyrkan.
Tips inför vinterbröllop
Vill ni har borgerlig eller kyrklig vigsel?
Det är fullt möjligt att välja båda alternativen. Vid kyrklig vigsel kan man även höra sig för om eventuell kantor, solist eller liknande. Vid borglig vigsel kan man gärna välja en dikt eller sång som ni vill ska läsas upp, eller spelas under vigseln.
Transport till och från Igloo Åre
Till oss kommer man via liften VM 8:an som tar 7 minuter från Åre by. Därifrån är det ca 200 meter att gå på packad snö. Det finns även möjighet att utanför liftarnas öppentider beställa skotertransport. Man kan även såklart ta skidorna eftersom vi ligger mitt i Åres skidsystem, ski in-ski out. Liften öppnar kl 8.00 och stänger 16.30 dagligen.
Vad ska vi ha på oss?
Här har ni alla möjligheter att välja själv. Vi har brudpar som gift sig i skidkläder och skidhjälm och vi har har brudpar som gifter sig i frack och långklänning. Ett varmt tips från oss är sköna, varma skor och flera lager.
Inbjudna gäster?
Kanske vill ni ha ett enklare bröllop med bara er två? Stanna kvar över natten, bo i bröllopssviten och njuta i spabadet. Eller, vill ni bjuda upp gäster till en fantastisk vy över Åredalen och en dag där ni två är i focus? På Igloo Åre är vi flexibla och löser det mesta.
Kontakta oss för mer information, info@iglooare.com